Frame Nedir?

Frame Html'de birden fazla belgeye tek bir sayfada yer vermek amacıyla açılan pencerelerdir. Çok fazla kullanılmaz. Ama çok işe yarar.

Başlayalım

Frame oluşturmak için <frameset> etiketini kullanırız. Frame desteklemeyen tarayıcılar için ayrı bir mesaj <noframes> etiketleri arasına konur. Dikey frame için "cols", yatay frame için "rows" kullanılır. Örneğin bir sayfayı iki bölüme böleceğiz ve birinci bölüm %20, ikinci bölüm %80 dikey yer kaplayacak. (Piksel olarak da verilebilir)

<frameset cols="20%,80%">
      <frame src="frame_1.htm">
      <frame src="frame_2.htm">
   </frameset>

Dikkat etmemiz gereken "cols" ve "rows"dur. Gerisi çok kolaydır. Eğer "%10,%50,*" diye frame yazarsak 1. frame %10, 2. frame %50, 3. frame kalan yerleri kaplar. Yani "*" işareti kalan yerleri kapla anlamındadır. Eğer "cols" ve "rows"u birlikte kullanacaksak:

 <frameset rows="75%,25%">
   <frame src="frame_1.htm">
      <frameset cols="25%,75%">
         <frame src="frame_b.htm">
         <frame src="frame_c.htm">
      </frameset>
   </frameset>

Burada da dikkat etmemiz gereken sıralardır. Frame kendisini sizin yazdığınız sıraya göre ayarlar. Frame fazla kullanmayacağınızdan bunu tam olarak öğrenmenize gerek yok.

Iframe

Başka bir sitedeki frame kendi sitene aldığın zaman ıframe olur. Örneğin aşağıdaki kodu sitenize ekleyin. (<body> ve </body> arasına değil)
  
<iframe src="http://wolderking.blogspot.com" frameborder="1" width="200" height="200" ></iframe>

Gördüğünüz gibi "width" ve "height" kullanarak ıframe'ın boyutunu ayarladık. "frameborder"ı kullanarak kenar genişliğini ayarladık.Diğer ıframe ayarları aşağıdadır.
1.scrolling="no"    Kaydırma çuğuğunu göstermez.
2.noresize="noresize"    "frame src="#" koduna eklenince boyut ayarlama engellenir.

Bu derslik bu kadar. İsterseniz KodBoy'un iframe'nı sitenize ekleyebilirsiniz. Bir sonraki derste en sevdiğim konu tabloları göreceğiz. Kolay gelsin.

   

1 Yorum:

Yorumunuz Başarıyla İletilmiştir. Kinger veya Takipçisi iseniz Puanınız Eklenecektir. Teşekkürler.

 
Wolder King © 2014. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top
Verification: 4ee027a2dd0c4225