Merhaba,
Bir önceki derste değişken kapsamını öğrendik ve şimdi sıkıcı konulardan biri olan veri türlerini öğrenelim. Veri türlerinden sonra artık Javascript kullanmayı öğreneceksiniz. Yani operatörleri kullanacağız. Bu arada şuan Javascript istekleri çok yoğun olduğundan sürekli Javascript blogları paylaşıyorum.

Veri Türü Nedir?

Veri türleri değişkenlerin türlerini belirtir. Bu türler bazı işlemlerin yapılması bakımından önemlidir. Örneğin:

var sayi = 2;

Bu örnekte değişkenin veri türü number yani sayıdır. Başka bir örnek:

var yazi = "wolder";

Bu örnekte ise değişkenin veri türü string yani yazıdır. Şimdi hepsini öğrenelim. Ama önce demeliyimki kafanızı karıştırmayın. Yani okuyup isimleri öğrenip geçin. Diğer şeyleri düşünmeyin. İleride örneklerle bunu anlayacaksınız. Ve daha ayrıntılı bir şeyilde uzaktaki bir konuda öğreneceksiniz.

Veri Türleri

  • Number: Sayı türüdür.
  • Boolean: Değişkenin "true" yani doğru veya "false" yani yanlış değerini almasıdır. Bu işlemler "if" yani eğer komutlarında doğru mu yanlış mı bilgisini verir. (Kafanızı Karıştırmayın Okuyup Geçin)
  • String: Yazı türüdür. (' ') veya (" ") arasına yazılmalıdır. Eğer (' ') veya (" ") arasına sayı yazılırsa NaN (Not a Number) değeri alır. Çünkü (' ') veya (" ") arasına sadece yazı yazılabilir. (Kafanızı Karıştırmayın Okuyup Geçin)
  • Undefıned: Tanımlanmamış anlamındadır. Eğer bir değişkeni tanımlamadan bir deyim veya ifadede (Örneğin document.write) kullanırsak NaN kullanmazsak Undefined değerini alır. Yani NaN yazısını ekrana yazdırabiliriz ama Undefined'i yazdıramayız. Hafızada kalır. (Kafanızı Karıştırmayın Okuyup Geçin)
  • Null: Ne olduğu belli olmayan değişken, veri türüdür. Türünü tarayıcı belirler. Yani çarpma işlemi yapacaksak bir sayı ile yazıyı çarpamayacağımızdan tür number, toplama işlemi yapacaksak string olur. Peki yazıyı toplayabilir miyiz? Hayır ama birleştirme işlemi yapar. Yani a+b=ab'dir. Bir değişkene "null" değeri atamak için değişken içeriğini "null" yapmalıyız. (Kafanızı Karıştırmayın Okuyup Geçin)
  • Object: Bir değişkene özellik ve metotlara sahip bir nesne atandığında değişkenin türü bu olur. Ayrıntılı bilgi yakında verilecektir. (Kafanızı Karıştırmayın Okuyup Geçin)

Kaçışlar

  • \b Backspace (Geri Al)
  • \n Enter (Yeni Satır)
  • \r Paragraf Sonu
  • \t Tab (Yatay Sekme)
  • \v Vertical Tab (Dikey Sekme)
  • \' Tek Tırnak
  • \" Çift Tırnak
  • \\ Ters Eğik Çizgi

Tür Dönüşümleri

Değişkenlerin değere göre otamatikmen türünün değişmesidir. Genellikle deyim veya ifadelerde gerçekleşir. Örneğin:

var a = "wolder";
var b = 5;
var c = a+b;

Burada bir kelime ile sayı toplanmaya çalışılmış. Bundan dolayı "b" değişkeninin değeri string olur ve c ise "wolder5" olur. Başka bir örnek:

var a = "2";
var b = 5;
var c = a*b;

Burada "a" değişkeninin sayısı " ve " arasında olduğundan string değeri almış. Ve çarpma işlemi sadece numberlar arasında olduğundan "a" değişkeni tür değişimi ile number olup dolayısıyla "c" 10 olur. Başka bir örnek daha:

var a = "2a";
var b = 3;
var c = a*b;

Burada bir sıkıntı söz konusu. "a" değişkeni string ve number olamaz. Bundan dolayı "c" NaN değeri alır. Eğer işlem + işlemi olsaydı ozaman sonuç "b" değişkeninin string olması ve "c"nin de 2a3 olmasıyla biterdi.

Evet. Büyük bir yolu tamamladık ve önemli olup bir okadar da zor olan bu konuyu bitirdik. Kafanızı karıştırmamışsınızdır inşallah. Karıştıysan sorunu yorumda belirtin. Bir sonraki derste Operatörlerin hepsini göreceğiz. Kolay Gelsin

1 Yorum:

Yorumunuz Başarıyla İletilmiştir. Kinger veya Takipçisi iseniz Puanınız Eklenecektir. Teşekkürler.

 
Wolder King © 2014. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top
Verification: 4ee027a2dd0c4225