Merhaba,
Yine önemli, uzun ve bir o kadarda sıkıcı olan bir konuya değineceğiz. Bu konu "Diziler" konusu ve uzun bir konu. Şimdi tanımlamayı ve bazı işlemleri göreceğiz.

Diziler

Diziler tek bir değişken altında birden fazla bilgi depolamayı sağlar. Her veriye eleman denir. Ve her elemanın bir dizi numarası vardır. Dizi numarası "indeks" ile gösterilir. İlk dizi numarası 0'dır. Örnek diziler:

var dizidegiskeni = new Array();

veya :

var dizidegiskeni = new Array(diziuzunluğu);

Söz dizimlerini incelediğimizde 1.'de uzunluğu olmayan yani 0'dan ve hiçbir eleman barındırmayan bir dizi, 2.'de ise uzunluğu ile dizinin sahip olacağı eleman sayısı belirtilmiş diziler görüyoruz. Bir dizinin uzunluğunu öğrenmek için "length" özelliği kullanılır. Yani:

var dizi1 = new Array ();
var dizi2 = new Array (3);
console.log(dizi1.length); // sonuç 0
console.log(dizi2.length); // sonuç 3

Dizi değişkeninin 1. elemanı her zaman sıfırdır. Biz dizinin elemanlarına erişmek, değerlerini değiştirmek veya atamak için dizideğişkeni[indeks] kullanırız. Örnek ile dizilere eleman atayalım:

var dizi = new Array (2);
dizi [0] = 1;
dizi [1] = 2;
dizi [3] = 3;

Yukarıdaki önemli konuyu farkettiyseniz bu iş tamam demektir. Etmeyenler için anlatınca anlayacaklarını umuyorum. Görünen o ki dizi uzunluğu 2 ve biz bu diziye 3 eleman atamışız. Şimdi ne olacak. Tabiki veri türü değişimine benzer olarak uzunluk 3 olarak değişecek. Tabiki dinamik olarak değişecek. Bilgisayar 2 sayısını 3 yapmayacak. Böyle uzun uzun indeks numaralarına tek tek değer vermek yerine dizinin tanımlandığı satırda eleman ekleyebiliriz. Örneğin:

var dizi = new Array (deger1, deger2, deger3);

veya kısaca:

var dizi = [deger1, deger2, deger3] //Bu sefer köşeli parantez kullandık.

Şuana kadar dizi tanımlama, değiştirme, değerini öğrenme gibi konuları anladık sanıyorum. Bir sonraki derste dizi elemanlarına ulaşmak için "for..in" döngüsü veya başka yöntemler kullanacağız. Çalışmayı unutmayın. Kolay Gelsin.



0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz Başarıyla İletilmiştir. Kinger veya Takipçisi iseniz Puanınız Eklenecektir. Teşekkürler.

 
Wolder King © 2014. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top
Verification: 4ee027a2dd0c4225